Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Väldigt många upplever ömhet eller smärtor i ryggen med jämna mellanrum. Ofta sitter man ner i för stor utsträckning i sitt arbetsliv. Eller så lyfter man fel och sliter på ryggen. Mycket handlar med andra ord om ergonomi, men man kan hjälpa sig själv ganska mycket genom att grundläggande ha en god hållning. När man upplever ömhet eller smärtor genom tid så påverkar det både humör och ork. Att ta väl hand om sin kropp och sin rygg är med andra ord en god start om man gärna vill ha mera energi i sin fritid.

Få hjälp av dina kläder

Det finns tre bra sätt att hjälpa sin rygg; ergonomi, träning och hållningskorrigerande kläder. Hållningskorrigerande kläder är designade på så sätt, att de stimulerar muskelminnet, och man bliver dessutom mera medveten om sin hållning. Detta fungerar genom att kläderna ser till att skapa ett konstant flöde mellan nervreceptorer i huden till hjärnan. Tryck, beröring och temperatur stimulerar inaktiva muskler, och spända muskler slappnar av. Hållningskorrigerande kläder kan helt enkelt hjälpa till med att man vänjer sig till en bättre kroppshållning. Om man kombinerar en god hållning med ergonomisk hänsyn vid arbete och lyft, så kan man förebygga skador och onödigt slitage.

Träning och aktiv livsstil

Det troligtvis allra bästa man kan göra, för att ta hand om sin rygg och därmed förebygga smärtor och ömhet, är att hålla sig aktiv. Genom att motionera och träna regelbundet kan man se till att styrka muskulaturen omkring mage och rygg, samt man undgår att ryggvirvlarna slits i en och samma ställning. Målinriktat träning för muskler och kondition bör man ägna sig åt minst 2–3 gånger i veckan. Men att röra på sig med jämna mellanrum, och på så sätt hålla sig aktiv, bör man göra dagligen. Om man, som så många andra svenskar, har ett stillasittande arbete är det extra viktigt att tänka på detta. Små vanor som t.ex. att ta trappor istället för hiss, och att promenera på lunchrasten kan göra stor skillnad.