Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Nätfiske har ingenting med fiske eller nät att göra utan med digitalt bedrägeri. Vad innebär begreppet? Vem kan drabbas av nätfiske?

Vi börjar med att förklara innebörden av själva ordet nätfiske. Det härstammar från engelska begreppet phishing och är ett av de vanligaste sätten för onlinebedrägeri. Det går ut på att någon lurar en att dela med sig känslig och personlig information, till exempelvis kontouppgifter. Ett annat exempel är att lura någon att ge åtkomst till en viss sajt. Bedragaren presenterar sig oftast som en pålitlig person som man kan lita på.

Vem kan drabbas av nätfiske?

Nu när vi förklarat vad nätfiske är bör vi titta på vem som faktiskt kan draggas av sådana former av digitalt bedrägeri. Sanningen är att ingen är helt skyddad. Det är både privatpersoner och företag som attackeras och kan råka ut för nätfiske.

Det vanligaste sättet som nätfiske utförs på är via email. Principen är enkel. Du får ett mejl där du uppmanas att ange namn, personnummer, telefon och kanske kontonummer. Sändaren kan vara en partner som du tidigare arbetat med eller så kan mejlet vara skickat från en person du känner till men från en adress som är obekant för dig.

Tecken på att du råkat ut för nätfiske

Nätfiske attackerna blir allt mer utarbetade vilket gör dem svårare att avslöja. Vilka är de vanligaste tecknen på att du råkat ut för onlinebedrägeri?

Ifall ett mejl i mejlboxen låter lite för bra för att vara sant så är det ett klart tecken på att det handlar om nätfiske. Om du blir utlovad pengar, gåvor eller någon annan form av belöning som är alltför attraktiv så ska du absolut klicka på ”delete”. Sådana typer av meddelanden innehåller oftast länkar som du behöver gå in på. Gör inte det.

Glöm inte att banker eller betalningstjänster aldrig kontaktar dig via mejl som innehåller personliga frågor. Ingen legitim partner kommer att begära att du uppger kontouppgifter eller annan känslig information via mejl eller sms.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here