Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Det flesta människor vill gärna minska sitt avtryck på miljön. Vi vet innerst inne att vi måste ändra vår rovdrift på miljön. Det händer dock allt för lite och en av orsakerna är att vi inte vill göra avkall på vår livsstil. Men som individ kan man ofta göra små ändringar som inte påverkar levnadsstandarden, men som i ett eller annat omfång gagnar miljön. Även om man som individ gör bara en liten förändring, bliver det till en stor positiv ändring om många gör samma sak.

Energismarta lösningar med samma funktion

När man vill gå igenom vilka små ändringar man själv på ett enkelt sätt kan göra, kan man starta med att gå igenom allt det i hemmet som slukar el. Det handlar t.ex. om att undersöka om det finns motsvarande apparater, lampor och vitvaror som de man redan har, men som är mera strömsnåla. När det gäller vitvaror har utvecklingen gått framåt ganska mycket när det gäller energiförbruk. Enlig energimyndighetens uträkningar förbrukar ett kylskåp som är 10–15 år gammalt oftast mer än dubbelt så mycket ström jämfört med ett nytt kylskåp med energiklassificeringen A+++. Detta är bara ett exempel på att det kan vara värt att uppgradera sina äldre hushållsapparater. När det gäller glödlampor finns det idag många bra lågenergilampor. Dessa fungerar lika bra som glödlampor med en äldre och strömslukande teknik. Att se till att all belysning i hemmet kommer från lågenergilampor påverkar inte levnadsstandarden.

Förnuftig användning

Ibland kan man göra en insatts för miljön genom att använda sina prylar smart. Som ett exempel kan man spara ström genom att koka upp vatten i en modern vattenkokare, istället för på spisen. Detta när man skall koka pasta eller liknande. Som något helt annat, kan det också vara förnuftigt att tänka över om det är några eldrivna funktioner man faktisk kan använda mera sällan utan att det känns som att man gör ett stort avkall på önskad levnadsstandard. Man kanske kan skära grönsaker själv lite oftare istället för att använda en mixer. Eller kanske kan man hänga sin tvätt utanför lite oftare och därmed använda torktumlaren mera sällan.